Instal·lant Ubuntu des de zero, la guia per a super-novatos.

Vaja vaja.. així que tens intenció de instal·lar Ubuntu al teu sistema però, o bé et fa por perquè no saps com fer-ho o simplement no tens ni punyetera idea de per on començar i et fa por. Sí, no hi han gaires excuses per no fer-ho. I ara, ja no us en quedarà cap perquè amb aquest manual ho sabreu fer la mar de bé.

Doncs bé, perimer de tot cal tenir la imatge de CD de l’última versió disponible (es recomanable dur la última, que ara es la 7.10 coneguda com a Gusty Gibbon). La podem descarregar directament d’aquí: Descarregar Ubuntu 7.10

Ara, suposant que tot això ho feu des de Windows, agafeu un bon programa de grabació de CD’s i cremeu la imatge (en l’argot informàtic el verb no és grabar, sinó cremar). I si ho feu des de Linux, doncs és el mateix, el CD l’heu de cremar de totes totes.

Amb el vostre flamant CD etiquetat com a ‘Ubuntu 7.10 Gusty Gibbon’ (Si no el teniu etiquetat, feu-ho) als dits, premeu el botonet per obrir el lector de CD’s, col·loqueu el CD dins, torneu a prémer el botó i reinicieu l’ordinador.

Tot bé fins aquí (qui s’hagi perdut, que s’ho faci mirar). Ara heu de dir a la BIOS que us arranqui el sistema des de la unitat de CD, tot i que en la majoria de màquines modernes això ho fa sol. Ara ens sortirà una pantalleta negra amb el logo de Ubuntu i unes opcions. Premeu F2 trieu l’idioma, en aquest cas Català, i marqueu la primera opció.

Al cap d’uns instants tindreu el live CD d’Ubuntu funcionant al vostre sistema, però el que volem és instal·lar-lo, així que fem doble click a l’icona amb el nom d’Instal·lar que tenim a l’escriptori. S¡obrira una finestra ben maca, com la següent:

Captura 1

Se suposa que l’idoma que ve marcat per defecte és el Català, si no es així, marqueu-lo. I pitjem a Endevant. Ara la finestra és com la seguent:

Captura 2

Al desplegable triem: Madrid (Sí, encara que siguem catalans). I clickem a Endevant. Ara ens sortira això:

Cap 3

Aquí triarem la disposició del teclat. Suposem que tothom te un teclat normal i corrent, dels que venen a les botigues d’aquí. Així que triarem l’opció Spain i al requadre de la dreta també, Spain. No feu cas al que diu: Catalan, with the middle l dot, perquè no ens configurarà el teclat correctament (provat empíricament). Pitjem a Endevant altre cop… i ara ja sí, arribem a la part que té més complicació de tota la instal·lació tot i que no es complicat, el particionat. Tidrem el següent:

cap 4

Si el que vols és instal·lar Ubuntu en un sistema on només hi hagi ubuntu, tria la primera opció. Si vols fer que Windows i Linux convisquin al mateix ordinador, tria la ultima opció.

  • Si has triat la primera opció, salta al següent punt, sinó t’hauria de sortir una finestra com la següent però sense tantes coses:

cap 5

Ara, toca una mica d’explicació per saber la cosa com va. Per tenir Windows i Linux en un mateix ordinador, has de tenir el disc dur dividit en particions. Suposant que no has tingut mai cap distro de linux instal·lada, la partició de windows t’ocupara tot el disc. Així doncs, el pirmer que hem de fer, es reduir-la per deixar lloc al nouvingut Linux. Marquem on diu partició ntfs o algo per l’estil, i donem a edit. Ara heu de reduir la partició de tal manera que quedin sobre uns 20Gb lliures. Es recomana més per això. Atenció! Recordeu que el tamany de les particions estan en megabytes, i que 1 Gigabyte són 1000 megabytes aproximadament. Ara, que ja tenim espai, podem fer dues coses. O bé instalar tot Ubuntu en la mateixa partició o separar el directori ‘/Home’ del directori arrel ‘/’. Això en un futur és molt pràctic, perquè és a la home on es guarda totes les configuracions del sistema.

Tant si volem separar-la com no, primer farem la partició d’intercanvi (partició swap). Aquesta ha de tenir un tamany aproximat del doble del tamany de memoria ram de que disposa la teva màquina, però no ha d’excedir de 1Gb, ja que seria malgastar disc dur sense sentit. Llavors clicka a nova partició, posa el tamany que hem acordat, i marca com a punt de muntatge: swap, o bé memoria d’intercanvi, segons l’idioma en què estigui. Acceptem i ja tenim partició swap.

Ara sí, si hem de separar la home, crearem una altra partició, aquesta vegada d’un tamany aproximat de més de 5Gb pero menys de 10Gb. A elecció del consumidor, com a punt de muntatge posem: /. I a sistema de fitxers: ext3. Si no separarem la home, el tamany que sigui tot el que queda lliure.

Ara crearem una altra partició amb el tamany lliure restant, amb sistema de fitxers ext3 i punt de muntatge /home. Això només si volies tenir la home separada.

Fet això, marquem per formatejar les particions ext3 fetes, i pitjem Endevant i tindrem una finestra per importar dades de windows, seleccionem el que volem, i donem a Endevant. Ara tenim:

cap 8

Posem un nom d’usuari que volguem, el que més ens agradi. I triem una contrasenya. Ho posem tot en els camps corresponents i donem a Endevant. Per últim apareixera una finestra on es resumeix tota les preferències d’instal·lació. Mirem que tot sigui com voliem, i premem a Endevant.

A partir d’ara ja va fent sol, ara copia tots els fitxers i configura el que necesitat tot sol. Veuràs algo com això:

cap

Quan tot hagi acabat, et surtirà un avis que et dira de reiniciar. Ho fem. Traiem el CD quan ens ho digui, i arranquem de nou el sistema. Com a novetat, si tenim windows i linux en el mateix PC, veurem una pantalla negra anomenada gestor d’arranc o grub, que és el nom del programa que ho gestiona. Triem la opció ubuntu per iniciar ubuntu, o windows per iniciar windows. En aquest cas, Ubuntu. Et sortirà un logo de Ubuntu amb una barra de progrés, quan estigui plena, saltara a una finestra on et demana el nom d’usuari i, despres, el password. Has d’introduïr els que has posat anteriorment. Fet això, ja tens ubuntu funcionant al teu PC.

Espero que aquet llarg pero clar i concís manual serveixi d’ajuda a més d’un que es vulgui iniciar en el món del software lliure.

~ Postejat per Deltafinger

Una resposta

  1. […] post by DROP OFF Share and Enjoy: These icons link to social bookmarking sites where readers can share and […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: